Районната колегия на Българския лекарски съюз във Велико Търново иска да се заплащат посещенията на спешните медици на домашни адреси на пациенти, които не са в тежко състояние, да се заплащат, предаде БНР.

Според лекарите тази мярка ще ограничи агресията срещу лекарите.

Поводът са масовите оставки на медиците от Спешна помощ в Горна Оряховица след поредното нападение на лекар по време на нощно дежурство. 27 медици от града вече подадоха оставки от общо 50 души персонал.

Днес пък стана ясно, че те ще бъдат охранявани от граждански патрули по време на нощните си дежурства, за да се предотвратят повторни случаи на агресия.

Спешните медици в Горна Оряховица не се шегуват - оставките продължават

Спешните медици в Горна Оряховица не се шегуват - оставките продължават

Около половината спешни медици са подали оставки

По думи на председателя на Районната лекарска колегия във Велико Търново д-р Христо Димитров лекарите, станали жертва на посегателство, ще получат безплатна правна помощ.

Всеки наш член, получил физическа или вербална заплаха, насилие или друго въздействие, ще получи нашата защита в рамките на правото, увери той и допълни, че ако агресията към медиците продължава, след няколко месеца няма да имат кого да бият в лекарските кабинети.

От своя страна директорът на Центъра за спешна помощ във Велико Търново д-р Валентина Хаджирадева увери, че исканията на лекарите за охрана ще бъдат изпълнени.

Министър Ананиев даде съгласие за осигуряване на средства за назначаване на физическа охрана във филиала- нещо, което досега не се е случвало никъде в страната, поясни тя.

Все още обаче не е ясно кога това ще бъде извършено на практика.

Лекарският съюз пита къде е човечността при тази агресия спрямо медици

Лекарският съюз пита къде е човечността при тази агресия спрямо медици

Болниците не били място за саморазправа и насилие