ВиК мрежата, която е прокарана със средствата по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г", е цели 2600 километра, заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

"Често се шегуваме, че сме построили близо 7 магистрали под земята", каза тя подчерта, че очаква създаденото ще служи на хората през следващите 30-40 години, съобщиха от министерството.

Василева представи данните на осмото заседание на Комитета за наблюдение. Тя заяви, че се очаква програмата да бъде изпълнена на 99,85%. "Което е близо до съвършените 100%. Гордея се с факта, че от програма в риск тя се превърна в една от най-успешните", каза още министърът на околната среда.

Василева припомни спънките пред програмата през годините и различните кабинети.

Първо програмата започна с една година закъснение, заради липсата на административен капацитет.

През 2009 г. при кабинета "Станишев" преживя първата си криза и временно спря изпълнението на проектите в сектор "Води".

През 2010-2011 г. темповете се възстановиха, а през 2012 г. беше договорен 86% от бюджета.

Следващата "травма" дойде през 2013 г., при кабинета "Орешарски". Тогава плащанията бяха спрени.

Ситуацията беше не само доста критична, но и поставяше на карта изпълнението на цялата програма. Тогава нямаше никакви траншове от Еврокомисията и в продължение на половин година не се плащаше нищо от бюджета нито на фирмите, нито на общините.

А в същото време се изпълняваха над 80 големи инфраструктурни проекта с неясно бъдеще и финансиране.

Средствата бяха размразени през ноември 2014 г., когато трябваше да се навакса изгубеното време. Изпълнени са 428 проекта за 3,34 млрд. лв.

Освен "седемте магистрали под земята" по програмата са изградени и 51 пречиствателни станции и 19 регионални системи за управление на отпадъците.