В Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в Батак не е създадена необходимата организация на работа, а качеството на предлаганите социални услуги не отговаря на утвърдените стандарти и критерии за предоставянето им.

Това е заключението на Комисия от инспектората на Агенцията за социално подпомагане, направила внезапна проверка в дома преди седмица, съобщи Радио Пловдив.

Съставени са актове за административни нарушения на директора на специализираната институция Дора Пъпанова и на старшата медицинска сестра Гинка Пенчева.

Проверката е установила, че за храна на настанените в дома се похарчени едва 24 хиляди лева, което е по-малко от 9% от общата субсидия за дома в размер на 264 000 лв. Хранителната дажба за един ден е 1 лев и 73 стотинки, което е крайно недостатъчно.

Потвърден е и сигналът, че в институцията има заболяване от туберкулоза. Имунизация на настанените в дома и на персонала не е извършвана.

При проверка на личните амбулаторни картони на потребителите комисията е констатирала, че има лица в институцията, които нито веднъж през 2009 г. не са консултирани от личния лекар или лекар-специалист, въпреки че имат множество случаи на различни здравословни оплаквания.

Комисията предлага да бъде сезирано Министерство на здравеопазването с молба за назначаване на комисия от медицински специалисти, които да извършат прегледи на настанените 38 лица в институцията и да набележат мерки за подобряване на тяхното здравословно състояние.

Припомняме, скандалът около Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в Батак избухна, когато в интернет се появиха кадри от социалното заведение.

От видеоматериала се вижда общото състояние на настанените там и условията, в които живеят.