Повече инвестиции в кварталите и в пътната инфраструктура да се отделят от бюджета на Столична община за 2021 г. Предложението е на общинския съветник Борис Бонев и градските активисти от Спаси София.

На столичния кмет Йорданка Фандъкова те предлагат да има повече средства за три стратегически направления - по-добра улична инфраструктура, ударно решаване на проблемите в кварталите, както и инвестиции в градския транспорт.

"Настояваме да се отделят повече средства за благоустрояване в кварталите. Кметът Фандъкова от години казва, че влиза в тях, но те все така изглеждат като след бомбардировка", пише Борис Бонев.

Спаси София иска Черен списък за фирми, които строят некачествено

Спаси София иска Черен списък за фирми, които строят некачествено

Активистите готови да предложат конкретни текстове за промяна на ЗОП

От "Спаси София" са предложили конкретен проект за цялостен ремонт на най-голямото междублоково пространство в Люлин, както и за три други из цяла София.

Те настояват да има пари и за поне три монтажни паркинга в кварталите. "Недопустимо е управляващите от ГЕРБ да не са предвидили нито един лев за изграждане на паркинги в София, при положение, че проблемът е много сериозен и липсата им води до унищожаване на тротоари и градинки", удивен е Борис Бонев.

Да бъдат удвоени и парите, с които да се финансират проектите на районните кметове, настояват от "Спаси София".

"Кметовете в момента разполагат с мизерни бюджети, защото 10-те млн. за 24 района не стигат за нищо", каза Гергин Борисов от организацията.

Неговите очаквания са, че с повече пари кметовете ще покажат ангажираност. "Лоша практика е огромната част от събраните данъци да се централизират в Столичната община, без гаранция че ще се върнат обратно като инвестиции в конкретния район", смята Гергин Борисов.

Той е категоричен, че и парите за отчуждаване на имоти също трябва да бъдат увеличени, за да може да се реализират обещаните улици и да се реши проблемът с частните имоти в големите столични паркове.

Бюджетът на София за 2021 г. - реалистичен и напрегнат според Фандъкова

Бюджетът на София за 2021 г. - реалистичен и напрегнат според Фандъкова

Постигнахме финансова стабилност на столицата, доволен кметът

От Спаси София настояват в бюджета за 2021 г. да бъдат отделени и повече пари за ремонт на уличната мрежа, която е в аварийно състояние. От организацията питат за булеварди като "Ал. Стамболийски", "Гоце Делчев", "Димитър Пешев" или "Д-р Петър Дертлиев", които са осеяни с дупки, кални тротоари и ръждясали стълбове

Борис Бонев ще настоява списъкът с улични ремонти за тази година да бъде удвоен. Според него пари могат да се вземат от актуализиране таксата за разрешение за строеж, както и с намаляването на броя на общинските дружества с дублиращи се функции.

"Отдавна строителните предприемачи са готови да плащат повече за разрешително за строеж, но само ако са сигурни, че Общината ще инвестира тези пари обратно в инфраструктура. Тези такси не са пипани от 2006 г., и са между 15 и 40 пъти по-ниски сравнено даже с балканските столици. София има толкова много проблеми, че се налага усилено да започне решаването им", каза Борис Бонев.

С 60 млн. евро заем София извежда транзитния трафик от центъра

С 60 млн. евро заем София извежда транзитния трафик от центъра

СОС одобри тегленето на кредит от ЕИБ