Пожарът в месокомбината във Велико Търново е тръгнал от късо съединение. Това заяви пред bTV синът на собственика на завода Слави Минев.
Според него няма повод за съмнение за умишлен палеж. Към момента в предприятието тече нормален производствен процес.

Според сина на собственика на месокомбината не версията, според която те сами са предизвикали пожара, е абсурдна. По думите му звучи смешно те да са самосаботирали работата на предприятието преди предстоящите празници, когато търсенето е най-силно.

Потушиха пожарът в месокомбината във Велико Търново

Потушиха пожарът в месокомбината във Велико Търново

Разследващите работят по няколко версии, включително и за умишлен палеж

По първоначални данни пожарът е тръгнал от корпус за разфасоване в месокомбината - станало е късо съединение в помещение за спомагателни материали. Инцидентът е станал, когато в сградата не е имало служители. В пожара са изгорели много пластмасови каси и тарелки.

Според Минев производствените помещения на фирмата са непокътнати, тъй като са в друг корпус. Той увери и че електроподаването в месокомбината е възстановено и в момента там тече нормален работен процес.

Според първоначалните сметки щетите от пожара възлизат на няколко милиона лева, но няма да повлияят на функционирането на предприятието. Минев обясни и че сградният фонд на месокомбината е застрахован, но имуществото - изгорелите пластмасови каси и тарелки, не са застраховани, защото няма кой да ги застрахова.

Въздухът на Велико Търново не е замърсен от пожара

Въздухът на Велико Търново не е замърсен от пожара

Има вероятност от взривове на хладилни инсталации

В месокомбината работят около 130 души. Служителите, чието работно място попада в обхвата на пожара, ще бъдат пренасочени към други сектори на производството и никой няма да загуби работата си.

Възстановяването от щетите ще отнеме около 6 месеца. Най-вероятно старият корпус ще бъде изцяло премахнат, а на негово място ще се изгради ново помещение.

Разследването за пожара в месокомбината в Велико Търново е в начален етап. Проверките по случая тепърва предстоят.