Пожарникарите в цялата страна провериха над 1400 параклиси, църкви и манастири.

В над 200 от проверените обекти са констатирани нарушения и са връчени разпоредителни документи за тяхното отстраняване.

Сред най-честите нарушения са липсата на достатъчно изправни уреди за първоначално пожарогасене, затворени или заключени евакуационни изходи и използване на неизправни отоплителни уреди.

Акцент при проверките е поставен върху спазването на противопожарния режим, създаване на условия за успешна евакуация, предвид на предстоящите Великденски празници. 

Огнеборците са извършили допълнителни инструктажи на църковните служители за стриктното съблюдаване на противопожарните правила. Дежурните противопожарни смени са се запознали детайлно с християнските храмове.

Изработени са оперативни схеми с пътищата за достъп, начина за изключване на електричеството, противопожарното водоснабдяване и плановете за евакуация в случай на пожар. По време на празниците са осигурени извънредни дежурства в 136 църкви и манастири.

За да се избегнат произшествия пожарникарите съветват да се внимава при използването и паленето на свещи. Запалените свещи да се поставят само в специално пригодени за това негорими и защитени от вятър съдове.
Да се внимава при скупчването на хора да не бъдат запалени дрехи, особено от синтетични материали. Не допускайте бутане и изпреварване, съветват още от пожарната.

При възникване на произшествие най-добрите съветници са самообладанието, уважението към ближния и спазването на реда. Изпълнявайте указанията на служебните лица и оказвайте съдействие на деца, възрастни и трудноподвижни хора.

Огнеборците приканват в дома свещи да се палят само върху специални негорими подложки и в съдове, защищаващи пламъка от течение.

При пожар своевременно сигнализирайте органите за пожарна безопасност и спасяване на тел. 160 и 112.