За 500 деца няма места в общинските ясли и градини в район "Искър" в София. Това съобщи председателят на районната организация на БСП в "Искър" Борис Цветков след инициираната от него среща с кмета на района.

Според него броят на заявените за пускане в експлоатация десетки нови жилищни сгради показва, че има значителна необходимост от нови детски заведения.

Цветков посочи, че за трайното решаване на проблема е необходимо изграждането на нови градини. Той обясни, че има три терена, отредени за детски градини в ж.к. "Дружба 2", но Столичната община е закъсняла с процедурите по отчуждаването им и проектирането въобще не е започнало.

И в частните детски градини в София нямало достатъчно места

И в частните детски градини в София нямало достатъчно места

Капацитетът им бил за едва 200 деца

Сред предложенията му е да се стартира разширение на 88-а ДГ в "Дружба 2" за 4 групи. Според него, ако няма подходящ терен в ж.к. "Дружба 1", може да се използва този на бившата детска градина до 108-о СУ.

Цветков допълни, че е предложено да се обмисли възможността за откриване на градински групи в училищата в "Дружба" 1 и 2, като в тези групи обучението и заниманията да са целодневни.

Според него откриването на целодневни групи в училищата би увеличило възможността в детските градини да приемат чакащите деца в яслена и в първа група.

Детски градини на партери и в офисни сгради иска да строи Фандъкова

Детски градини на партери и в офисни сгради иска да строи Фандъкова

10 нови детски градини се строят в София