Удължаване на автобусна линия 73. За това настояват от "Спаси София".

Днес общинският съветник Борис Бонев внесе в Столичния общински съвет доклад, с който предлага линията да се превърне в основна транспортна алтернатива за южните райони на столицата.

Предлага се тя да бъде удължена от кв. "Гоце Делчев" до УМБАЛ "Св. Анна" през важни транспортни точки, като метростанция "Витоша", "Хладилника" и бул. "Цариградско шосе".

Според "Спаси София" ползите от удължаването на линията са много, защото тя се превръща в рингова линия, даваща много връзки с останалите натоварени линии на градския транспорт и метрото.

Автобус 73 ще свързва шест радиални булеварда, две метролинии и три офис зони - при бул. "България", на "Хладилника" и около бул. "Цариградско шосе".

За да се осигури по-бързо пътуване, се предлага линията да се движи като експресна в част от маршрута - в участъка между "Хладилника" и хотел "Плиска" автобусите ще пропускат слабо натоварените спирки, като телевизионната кула, и ще се движат в директните платна за движение. Освен това предложеният удължен маршрут на линия 73 ще покрива досега необслужени територии, като участъка от бул. "Тодор Каблешков", пробива около болница "Токуда" и връзката между булевардите "Цариградско шосе" и "Пейо Яворов".

Идеята на "Спаси София" е била подкрепена от четирите районни кмета, през чиито райони минава удължената линия - "Овча купел", "Витоша", "Триадица" и "Лозенец".

Бонев посочва, че се надява докладът да бъде подкрепен на следващото заседание. Всички предпоставки за успешна линия са налице - обслужване на важни точки и квартали, директен маршрут, бързо придвижване и политическа воля, обобщава той.