Създалите се проблеми със сметосъбирането и извозването на битовите отпадъци в столицата носят потенциален риск от възникване и разпространение на заразни заболявания

Това се посочва в съобщение на Столичната регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве.

От там допълват, че натрупването на отпдъци за по-дълго време може да доведе до увеличаване броя на гризачите, а със затопляне на времето - и до появата на насекоми със здравно значение като мухи, оси и други вектори за разпространение на заразни заболявания.

Глобяват "Новера" по 10 хиляди лева за всеки непочистен район на столицата.

Ако проблемът със сметта не намери разрешение в близките дни, вниманието трябва да се насочи към групи от населението, живеещи в лоши санитарно-битови условия, с ниска хигиенна култура, пряко боравещи с отпадъци и други, които са с повишен риск от заболяване, посочват от столичното РИОСВ.

От там са категорични, че в момента епидемичната обстановка в столицата е спокойна.  Няма данни за завишена заболяемост от чревни инфекции.

Въпреки това от инспекцията съветват въздържане от провеждане на пролетно почистване и изхвърляне на големи количества битови отпадъци.

Те препоръчват на всички граждани и гости на София завишена лична хигиена,  дезинфекция с битови препарати на подове, повърхности, съдове, играчки и други, осигуряване на недостъпност на гризачи и насекоми до хранителните продукти.

От там съветват събиране и изхвърляне на битовите отпадъци в добре затворени, здрави найлонови торбички и чували, поставяни на определените за събиране на сметта места.

Междувременно стана ясно, че концесионерът "Новера" ще бъде глобен с по 10 хиляди лева за всеки непочистен район на столицата. Това обяви зам.- кметът по екологията Мария Бояджийска, цитирана от Нова Тв.

Припомняме, днес започна извозването на боклука в София Въпреки това  в някои райони проблемите остават. Това са „Слатина", „Искър", „Студентски" и „Подуяне".Само за една нощ от ул. "Раковски" са извозени 40 тона отпадъци.

В проблема около боклука на София се намеси и прокуратурата.

Тя започна проверка в столицата, която да изясни дали заради непочистването на София съществува опасност от епидемия.

В неделя пред сградата на столичното кметство общинари от БСП и ГЕРБ заформиха страхотен скандал помежду си. Червените поискаха оставката на Борисов и хвърлиха пред общината черни пликове за боклук със забоден на тях по един гербер.

В спора се намеси и премиерът Станишев. Той коментира, че възможно държавата да се намеси в решаването на проблема в законовите й правомощия, като добави, че това вече се е случило с казуса около "Топлофикация - София".