Пазарът в столичния район "Младост 1" може да бъде премахнат, съобщава БГНЕС. Причината е, че инвеститор иска да построи на мястото 8-етажен блок.

За това сигнализира в своя профил във Фейсбук общински съветник.

От 1999 г. кооперативният пазар е придобит от частната фирма " Алко" ЕООД с управител Васил Котов.

Главният архитект и кандидат за кмет на "Младост" арх. Стефан Стефанов съобщи, че вече е внесено мотивирано предложение за изменение на регулацията и застрояване на имота.

Определено има опасност, ако тази процедура стигне до край в следващите няколко месеца, един ден пазарът да изчезне и ние да нямаме пазар в "Младост 1", призна той.

Запитан дали ако се наложи, тържището може да бъде преместено, Стефанов обясни, че в момента общината не разполага със собствен терен с такива мащаби и на подобно комуникативно място.

Протест в "Младост" срещу строеж на 12-етажен хотел

Протест в "Младост" срещу строеж на 12-етажен хотел

Чистотата и правото на нормален живот ще се нарушат

По негова информация към момента предложението е разгледано на районен експертен съвет по устройство на територията. От там са отправили пет забележки, които вече са изпратени до главния архитект на София Здравко Здравков.

Стефанов обаче предполага, че те ще бъдат отстранени и ще се премине към процедура по допускане на реализиране на строителството.

Той посочи, че се предвижда на мястото на пазара да бъде изградена висока жилищна сграда и поясни, че изходът на метростанцията в "Младост 1" попада в този частен терен.

В "Младост" отново протестират срещу застрояването на градинка

В "Младост" отново протестират срещу застрояването на градинка

Детската площадка в района пък е превърната в паркинг

По негови думи това е вторият такъв казус, след като в "Младост 3" се е появила първата "частна метростанция". Стефанов обясни, че инвеститорът е уверил, че няма да иска премахването й, но това не кореспондирало с подадените документи.

Той подчерта, че когато е станал главен архитект на район "Младост", "цъкащите бомби" с проблемните терени в района били около 10, докато в момента проблемните терени вече надхвърляли 30. Стефанов увери, че в най-кратки срокове всички тези казуси ще бъдат локализирани.

По негови думи от две години се правят опити всички проблемни имоти да бъдат заменени с терени на други места, за да може тези казуси да не да дразнят повече жителите.

Заради опасността пазарът да бъде премахнат, утре недоволни граждани готвят протест до метростанцията. Те се опасяват, че поредният блок в "Младост" ще доведе до нови проблеми с трафика и задръствания в района.

Жители на "Младост 1" на протест срещу премахване на детска площадка

Жители на "Младост 1" на протест срещу премахване на детска площадка

Градинката не фигурира в обществената поръчка, която районната община стартира за реновиране