Министерският съвет одобри нов Списък на републиканските пътища, за които се събира такса за изминато разстояние - тол такса. Министрите от служебния кабинет на Гълъб Донев отмениха предишния списък от 2020 година. В него са включени и второкласните пътища, съобщиха от МС след края на днешното заседание.

С новия списък се прецизира и актуализира информацията за тол сегментите на автомагистралите, пътищата първи и втори клас, които са обособена част от трасетата, включени в обхвата на платената пътна мрежа, по които се събира тол такса.

Извършени са промени в броя, наименованието, началната и крайната точка, дължината на конкретния сегмент в метри и километри на автомагистралите, пътищата първи и втори клас, които подлежат на толуване.

Те ще доведат до значително подобряване отчетността на тол сегментите, което ще доведе до подобряване на събираемостта на тол таксите, уверяват от МС.

Тол таксите за второкласните пътища влизат в сила от утре

Тол таксите за второкласните пътища влизат в сила от утре

Започва и поетапното увеличаване на таксите за автомагистрали и първи клас

По-късно от Агенция "Пътна инфраструктура" уточниха, че с приетото днес решение на МС не се променя обхватът на републиканските пътища - автомагистралите, пътищата първи и втори клас, за които тежкотоварните автомобили над 3,5 тона плащат тол такса. Според АПИ с новия списък се прецизира и актуализира информацията за отделните тол сегменти, за които се дължи такса, а направените промени в броя, наименованието, началната и крайната точка, дължината на съответния сегмент в метри и километри са с целта да се подобри отчетността на тол сегментите, както и събираемостта на пътните такси. По този начин щели да се ограничат предпоставките за повторно таксуване на тежкотоварните камиони на граничните контролно-пропускателни пунктове.