Извънредна сесия на Общинския съвет в Пловдив се състоя днес от 9 ч. във връзка с инфраструктурния проект около Водната палата, който надигна жителите на града.

Общинските съветници на Пловдив гласуваха да се преустанови проекта в срок до 45 дни, през който кметът да изясни, в свой доклад до Общинския съвет, всички факти и обстоятелства относно изпълнението на пробива на Водната палата, също така да предостави всички документи и строителни разрешителни, кореспонденцията с фирмата изпълнител, както и съгласувани процедури от РИОСВ-Пловдив и Басейнова дирекция.

Припомняме, че след започналите ремонтни дейности за строежа на транспортния възел на две нива, който да свързва бул. "Цар Борис III Обединител" и бул. "Марица - Юг" в Пловдив, граждани скочиха и настояха за документи, които да докажат, че ремонтът е законен. РИОСВ- Пловдив предостави два документа, като единият от 2013 г. посочва, че територията, която подлежи на ремонт не е предмет на оценка.

РИОСВ- Пловдив пусна информацията без лични данни за проекта под Водната палата

РИОСВ- Пловдив пусна информацията без лични данни за проекта под Водната палата

Пловдивчани настояха за документи, които посочват, че проектът е законен

Граждани, експерти, архитекти и орбанисти не са на това мнение и затова днес по-рано протестираха пред сградата на Общинския съвет.

Те настояват за прекратяване на проекта, а не просто стопиране от няколко дни или месец, като смятат, че това е начин проблемите просто да се заметат под килима, предават от БНТ.

Майка на две деца посочи, че новият проект ще засегне 2000 деца от гимназия, намираща се в близост, тъй като се говори за премахване на оградата на училището, която всъщност предпазва учениците, които са в двора. Има план от две години да се изгради втори корпус на сградата, който да раздели двете училища, които се помещават вътре на този етап, спомена протестиращата като поясни, че входът на втория корпус е планиран да бъде точно откъм четирилентовия проектиран път, което ще създаде огромен проблем за безопасността на учениците.

Мъж, живеещ в района, също е против съоръжението, защото според него трафикът не е най-засилен на това кръстовище, а на следващото и това ще затрудни още повече движението.

Тук е място за отдих и култура и този проект трябва да спре, настояват пловдивчани.

Адвокат Тони Стойчева обобщи казусът, като посочи, че има издаден констативен протокол за спиране на строителството поради нарушения. Строителството е започнало върху два поземлени имота (булевард "Марица" и зелена зона), а разрешително има само за един, заяви адвокатът. "Започнаха с рязане на дървета и премахване на тревна настилка и едва след като се намесихме ние, издадоха второ строително разрешение за този имот", съобщава г-жа Стойчева.

Според становища на експерти от града РИОСВ-Пловдив е следвало да направи оценка за въздействието върху околната среда, а според Регионалната инспекция такава не е нужна, позовавайки се на писмо от 2013 г.