Прокуратурата се е самосезирала по медийни публикации с данни за незаконно извеждане на битови и фекални води в морето, съобщи прокуратурата в Бургас.

В материалите се съдържат данни, че в залива "Свети Яни", общ. Царево, е поставен незаконен канализационен колектор, замърсяващ морските води.

Въз основа на посоченото е възложена проверка, която ще да бъде извършена от служители на РДНСК и РИОСВ-Бургас.

Ако се открият нарушения от институциите следва да бъдат предприети незабавни действия за тяхното предотвратяване и спиране, които включват и налагане на принудителни административни мерки.

Проверката трябва да продължи до 13.08.2021 г.

Припомняме, ДНСК-Бургас е извършила проверка по сигнал за незаконен строеж, който отвежда битовите и фекални води в залива "Свети Яни" - намиращ се между плажа при устието на река Велека и централен плаж "Бутамята" в село Синеморец, община Царево.

Установила е, че това е в нарушение от издадена на 12 август 2008 г. - за забрана достъпа и ползването на въпросния колектор.

Тази заповед е била потвърдена и с решение на Бургаския административен съд от същата година, оставена е в сила и с окончателно решение на Върховния административен съд от следващата година.

Издадена е и заповед за премахването на канализационния колектор, тъй като строежът е без необходимите за целта строителни книжа.

В тази връзка и предвид бездействието на община Царево, е образувано административно наказателно производство срещу възложителя - кмета на община Царево, според разпоредбите в ЗУТ и ЗАНН.