Окръжната прокуратура в Пловдив се самосезира по публикации в медиите и е разпоредила проверка за събарянето на тютюневия склад на бул. "Христо Ботев".

Проверката е за законността при събарянето на сградата и е възложена на "Икономическа полиция".

На базата на всички ще се установява дали действията на администрацията и собственика са правомерни или не.

Срокът за приключването е едномесечен.

Събарят незаконно втори от опожарените Тютюневи складове в Пловдив

Събарят незаконно втори от опожарените Тютюневи складове в Пловдив

Велислав Минеков пътува спешно натам

Статутът на целият Тютюнев град в Пловдив ще бъде променен и 12-те сгради в него ще бъдат обявени за недвижима културна ценност, се закани министърът на културата проф. Велислав Минеков, след като за втори път по спешност посети Пловдив.

Той беше там през деня, но събарянето на сградата е продължило в късните часове на деня, Минеков се върна в Пловдив. Минеков беше категоричен, че ще принуди инвеститорите да възстановят Тютюневия склад в предишния му вид.

Самата операцията беше извършена тайно и набързо заради очакването унищожаването на сградата да бъде забранено след промяната на статута й в паметник на културата. Оказа се и че нито една институция не е уведомена, нито поема отговорност, включително и за спирането на багерите.

Днешният отговор на министъра на културата проф. Велислав Минеков е покана към гражданите, представителите на медиите от Пловдив, както и кандидатите за народни представители в следващия парламент за дискусия за опазване на културното наследство.

Дискусията ще се състои на мястото на бившия тютюнев склад на бул. "Христо Ботев" 51.

Минеков решен да спасява Тютюневите складове в Пловдив

Минеков решен да спасява Тютюневите складове в Пловдив

Спешно пристигна след съобщения за незаконно събаряне

Припомняме, събарянето на тютюневите складове започна още през 2016 година, след като през август месец те бяха засегнати от пожар. За него присъда получи един човек - бездомникът Любомир Данчев, който бе осъден на 4 години затвор за небрежност. Година след първия пожар в складовете обаче имаше и втори пожар.

В началото на 2022 г. съдът окончателно оправда собствениците на фирмата, притежаваща тютюневия склад "Ориент Табако", Георги Бранеков и Александър Николич. Доколкото се знае намеренията им са на мястото на складовете да бъде изградена нова сграда с хотелска част.

Тютюневите складове в Пловдив вече веднъж спасени от МК

Тютюневите складове в Пловдив вече веднъж спасени от МК

През 2010 г. е отхвърлен проект за демонтаж и последващо преизграждане