Районна прокуратура-Пловдив се самосезира и разпореди проверка във връзка с публикуван видеоклип в медиите за побой над непълнолетно момиче в двор на училище в града.

Наблюдаващият прокурор е дал указания за установяване на участниците - пострадали, извършители и присъстващи, както и да бъде установено дали те са ученици. Ако това е така, следва да се изискат писмени обяснения от директорите на съответните училища за предприетите мерки във връзка със случая. Разпоредено е и снемане на писмени обяснения от директора на училището, в двора на което е заснет инцидента.

Проверката се води по чл.131, ал.1 т.12 и т. 4 вр. ал.130 т.2 от Наказателния кодекс - за причиняване на телесна повреда по хулигански подбуди. Тя е възложена на 6 РУ на МВР-Пловдив. Срокът за приключването е едномесечен.

Прокуратурата уточнява, че в същите публикации е споделен и друг видеоклип, който показва побой спрямо друго момиче в подлез в ж.к. "Тракия" в Пловдив, за което на 6 март 2024 г. в Районната прокуратура е била подадена жалба. След като се е запознал с фактите, наблюдаващият прокурор е разпоредил извършването на проверка по случая за престъпление по чл.131, ал.1 т.12 вр. чл.130, ал.2 от Наказателния кодекс - за причиняване на телесни повреди по хулигански подбуди.

Дадени са били указания за снемане на обяснения от пострадалата и от очевидци, изискани са медицински документи и др. Проверката се извършва от служители на полицията, като към момента не е приключила.

Шамари, закани и скубене: Ученичка малтретира момче със СОП в Перник

Шамари, закани и скубене: Ученичка малтретира момче със СОП в Перник

Насилието е заснето, а всички ученици от видеоклипа са идентифицирани