Жителите на село Лява река, община Гурково, област Стара Загора, излязоха на протест и блокираха една от отбивките на Прохода на републиката.

Местните протестират срещу изграждането на горски път от Държавното горско стопанство "Гурково" и продължаващата сеч във вододайната зона на населеното място, съобщи БНР.

На протеста около 20 уши преградиха пътя до селото и не допускаха тежкотоварните камиони на дървосекачите да продължат по пътя.

Според местните изграждането на пътя трябва да се спре, защото селото е известно като курортен район с многобройните места за отдих в планината и с десетките хижи и къщи за гости. Опасенията на жителите са, че ако обезлесяването продължи, то селото ще остане без вода през лятото, защото новият горски път минава точно през водопровода на селото.

Протестът беше уважен от директора на Държавното горско стопанство "Гурково" Иван Дончев. Пред недоволстващите той заяви, че ако при дейностите по изграждането на пътя водопроводът бъде засегнат, повредата ще се отстрани в рамките на седмица. Можело да се направи и нов път, който да минава встрани от водопровода на селото.

Жителите обаче са категорични, че всяко лято селото е на воден режим, а ако проблемът с водата се задълбочи, това може да провали туристическия сезон.

Недоволстващите заявиха и че блокадите ще продължат. Ако се наложи, те ще блокират и Прохода на републиката.