Природозащитници и жители край река Вит протестираха на главния път София-Варна, в района на пътен възел "Боаза" в Ловешко. Причината е незаконното, според тях, разрушаване на коритото на река Вит, където се изгражда нов участък от АМ "Хемус", съобщи БНР.

Природозащитниците искат и оставките на министъра на околната среда и водите Нено Димов, областния управител на Ловеч Ваня Събчева и директора на "Басейновата дирекция" в Плевен Петър Димитров. Това заяви един от организаторите на протеста Димитър Куманов. 

Връчиха акт на "Хидрострой" за действията им в река Вит

Връчиха акт на "Хидрострой" за действията им в река Вит

Дружеството е изпълнител на дейности по почистване коритото на река Вит в района на "Боаза"

Заради организирания протест се очакват и затруднения в движението в участъка от пътя София - Варна.

Припомняме, вчера от Басейнова дирекция "Дунавски район" - Плевен (БДДР) връчиха акт на "Хидрострой" АД за нарушение при извършване на дейности в река Вит при "Боаза". Имало е нарушение на Закона за водите

Багери копаят река Вит за материал за АМ "Хемус"

Багери копаят река Вит за материал за АМ "Хемус"

Риболовци се боят от екокатастрофа

Мотивът на плевенската "Басейнова дирекция" е, че дружеството "Хидрострой" е извършило дейности в река Вит, в района на "Боаза", без да са преминати необходимите законови процедури. "Хидрострой" е изпълнител на дейностите съгласно договор с Областна администрация - Ловеч.

Протестът е планиран до 14 часа и е възможно затрудняване на движението. Трафикът в участъка на главния път София-Варна е изключително интензивен, така ще шофирайте с повишено внимание, съветват от обществената медия. 

Да спре разчистването на река Вит, поискаха от РИОСВ и Басейнова дирекция

Да спре разчистването на река Вит, поискаха от РИОСВ и Басейнова дирекция

Искат разрешително по Закона за водите