Граждани и рибари протестират срещу изграждането на плаваща фотоволтаична централа на язовир "Огоста", каквото намерение имат германски инвеститори, информира bTV.

Инвестицията е за 1 млрд. евро, но с условието да се ремонтира и язовирната стена, която струва над 20 млн. лв. Това бе обявено от служебния министър на икономиката Никола Стоянов в края на 2022 г. Според официалната информация фотоволтаичната централа, която ще бъде разположена върху водите на язовира, ще заема около 40% от тази площ.

Това предизвика недоволство сред жителите в областта, а техните притеснения са, че екосистемата ще бъде унищожена за сметка на икономическите ползи, които дори няма да са кой знае колко големи за региона.

Язовир "Огоста" е сред любимите места за туристи и рибари, които не желаят да виждат плаващи панели.

Проектът би навредил и на рибите, и на птиците - сред които редки видове като къдроглав пеликан, черногуш гмуркач и патица звънарка, посочват експерти от Българското дружество за защита на птиците.

Подобни възобновяеми енергийни източници трябва да се планират предимно в населените места, в индустриалните зони, в трайно увредени терени, а не в природни територии, каквато е язовирът, настояват от БДЗП.

От Министерството на икономиката уверяват, че към момента не са поемани никакви ангажименти от страна на държавата.

Хипотезата, че евентуалната инвестиция ще спре свободния достъп до язовира или че ще навреди на стопанските дейности като рибовъдни стопанства, няма да се разглежда. Изключено е и язовирът да бъде даден за управление на частна компания, посочват още от министерството и допълват, че обсъжданията на проекта тепърва престоят.

Припомняме, Корнелия Нинова подаде сигнал до прокуратурата и поиска да се започне проверка по действията на Никола Стоянов относно язовир "Огоста".

БСП дава министъра на икономиката на прокуратурата за фотоволтаиците на Огоста

БСП дава министъра на икономиката на прокуратурата за фотоволтаиците на Огоста

Коенелия Нинова: Попитала съм премиера Донев знае ли какво прави министърът му