Стотици жители на Сандански излязоха на протест в защита на парк "Свети Врач" заради върнатото от областния управител Стоян Христов решение на ОБС-Сандански, касаещо строителството в парка, съобщи bTV. Протестното премина от площад "България" в посока езерото в парка.

Недоволството на хората ескалира заради намерението на инвеститори да строят сгради на мястото на ресторант "Байкал" и на терените след скоковете в парк "Свети Врач". Само изготвеният от проектантите подробен устройствен план може да защити парка, според организаторите на мирния протест.

"Парк "Свети Врач" е паметник на парковото и градинско изкуство, безспорно признат от всеки, който е имал привилегията да се разходи из алеите му. Освен това е белодробна лечебница за цяла Европа и най-вече мястото, където израснахме ние и децата ни", коментира Драгомир Бошкилов, който е сред инициаторите на протеста.

Исканията на хората бяха подкрепени и от кмета на града Атанас Стоянов, който се присъедини към протеста. "Върнатото от областния управител за ново разглеждане решение за подробен устройствен план на парк "Свети Врач" не е в полза на парка, нито в интерес на неговата защита, опазване и съхраняването му като символа на Сандански и паметник на парковото и градинското изкуство", смята Стоянов.

Той е категорично против заповедта на областния управител и мотивите за връщане на решението за ново гласуване. Апелът му ще ще бъде решението отново да бъде потвърдено, а чрез него и планът да бъде одобрен.

Граждани протестират пред общината заради сечта в Борисовата градина

Граждани протестират пред общината заради сечта в Борисовата градина

Протестиращите внесоха в сградата на община и списък с 9 основни искания