Природозащитници излязоха на протест с настояване делфинариумът във Варна да бъде затворен, съобщава bTV.

Според протестиращите такива паркове злоупотребяват с делфините, като ги държат в плен за представления и бизнес. Те напомнят и зачестилите смъртни случаи през последните години.

Въпреки демонстрацията пред сградата на делфинариума, представленията не бяха отменени.

Припомняме, преди седмици новородено делфинче почина пред очите на посетители на кафенето, което осигурява видимост към басейна под водната повърхност.

Новородено делфинче почина във варненския делфинариум

Новородено делфинче почина във варненския делфинариум

По време на представление…

Природозащитниците са категорични, че шоуто е вид експлоатация, а сградата е твърде тясна за делфините, които имат нужда да плуват по 150 км на ден.

Тук са принудени да живеят в басейнче от 12 метра и когато шоуто свърши, вие се прибирате вкъщи, а те остават тук цял живот, негодуват екозащитниците.

От своя страна в своя писмена позиция от делфинариума посочват, че делфини, обитаващи делфинариуми, не могат да бъдат пуснати в дива среда, защото няма да се приспособят към нея.

"Ако пуснем един питомен делфин в дива среда, той не би оцелял. В условията на отглеждане в делфинариуми, делфините живеят много по-дълго, отколкото в дива среда. Това е резултат от постоянните персонални грижи, които се полагат за тях", казва се още в становището.

Във варненския делфинариум се роди делфинче

Във варненския делфинариум се роди делфинче

Името му ще бъде избрано с конкурс сред посетителите…

От делфинариума изтъкват и че само за първите 7 месеца от 2019 г., по бреговете на родното Черноморие са били изхвърлени над 40 мъртви делфини заради заплитане в рибарски мрежи и замърсявания.

От Екоинспекцията във Варна съобщиха, че дейността на делфинариума не противоречи на действащото екологично законодателство. Освен това държавата няма предвиден механизъм за затваряне на обекта.