Екип на общината започва проверка на всички рекламни съоръжения , поставени на електрическите стълбове, съобщиха от Столичния инспекторат.

Със Заповед на кмета на София Бойко Борисов е сформирана комисия, която да провери всички монтирани рекламни елементи върху стълбовете за улично осветление.

В комисията влизат представители на Столичния инспекторат, сектор "Реклама" и на фирма „Улично осветление".

До една седмица ще бъдат описани всички рекламни съоръжения, монтирани по стълбовете в централната градска част, след което събраната информация ще се съпостави със съществуващите договори за поставянето им.

След проверката ще се пристъпи към незабавен демонтаж на онези елементи, които са поставени в разрез с нормативната уредба на СО, съобщиха от Столичния инспекторат

През последните три месеца са демонтирани 50 незаконни рекламни елементи тип „Пиза"- популярни като билбордове. Рекламните съоръжения се отстраняват на основание чл. 57а от Закона за устройство на територията.

В екипа, извършващ проверката, влизат служители на Столичен инспекторат , дирекция „Контрол по строителството" на Столична община и сектор „Реклама" .

Поредните 9 съоръжения са демонтирани през почивните дни 4 и 5 октомври.

Със заповед на директора на дирекция „Контрол по строителството" се дава срок до 15 октомври за доброволен демонтаж на Арката, рекламираща „Стоков базар Илиянци" ЕАД.
В противен случай незаконното рекламно съоръжение, намиращо се пред главния вход на стоковия базар и заемащо 85 кв.м. общинска площ ще бъде принудително премахнато.