Започват проверки за нерегламентирано изхвърляне на животински отпадъци в Сливенско, съобщава БНР. Мярката е разпоредена от Областния управител Чавдар Божурски.

Проверките трябва да бъдат организирани от кметовете на четирите общини - Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица, като обходите ще се извършват със съдействието на полицията.

В случай че бъдат открити такива отпадъци, епизоотичните комисии трябва своевременно да бъдат информирани.

Засиленият контрол е заради последните случаи на намерени животински отпадъци в река Тунджа, в напоителния канал и в сметищата на някои села.

Откриха изхвърлени трупове на прасета и край язовир Жребчево

Откриха изхвърлени трупове на прасета и край язовир Жребчево

Некачествените мерки за превенция водят до екологична катастрофа според протестиращи

Припомняме, вчера бяха открити изхвърлени трупове на прасета край язовир Жребчево. По данни на протестиращите от село Крушаре това е бил петият подобен случай в рамките на едва три дни. По тази причина те продължават блокадата на пътя Сливен - Ямбол, която продължава вече 12 дни.

Миналата седмица пък в гората над сливенското село Гавраилово също бяха открити чували с разложени животински останки, които по думи на местните жители са отпадъци oт масовото клане на прасета заради мерките на държавата срещу африканската чума.

По информация на директора на "Напоителни системи" в Сливен Пламен Иванов, след като в напоителния канал около село Тополчани също са били намерени животински отпадъци, са били взети проби от водата за напояване. Очаква се в петък да излязат резултатите за годност за ползване.

Трупове на прасета са открити в дере

Трупове на прасета са открити в дере

Находката е близо до с. Гавраилово