Компетентните институции ще проверяват случай на агресия и насилие срещу дете в шуменския център за настаняване от семеен тип „Слънчево детство”. Повод за проверката става качен в социалните мрежи запис. Той е направен от служителката в центъра Хюлия Арон.

Жената е категорична, че записът е автентичен и може да го докаже. Тя заяви, цитирана от кореспондентката на БНР, че ще го даде, където е нужно.

Центърът е нов. Той работи повече от година и досега не е имало информация за подобни инциденти.

Хюлия Арон споделя, че е направила записа на 6 юли сутринта. Тя била на смяна с още една колежка и при издаването на смяната служителят от записа вече бил „започнал да налага детето”.

За упражнявано насилие върху децата потвърди и бившата служителка в социалното звено Велислава Францова. По думите й децата били карани принудително да спят, а който не искал да спи, го биели с чехли и пръчки.

Твърденията за насилие категорично бяха отречени от директорката на центъра Марина Андонова. Тя твърди, че записът не е автентичен, а е монтаж. Андонова призова компетентните органи да си свършат работата.

От своя страна заместник-кметът по здравеопазване и социална политика на Шумен Светлана Маркова обясни, че общината вече е в течение със случващото се. Тя увери, че са взети нужните мерки. Били сигнализирани полицията, прокуратурата и агенцията за закрила на детето. Маркова подчерта, че тя ще иска една много сериозна проверка. Вече бил изискан писмен доклад по случая и били проведени разговори с ръководството на центъра и служителите.