За пореден случай на психиатрия, която е в окаяно състояние, съобщава Нова телевизия.

След като само преди седмица потърпевши алармираха, че Центърът за психично здраве в столицата тъне в мизерия, днес стана ясно, че в същото плачевно състояние е и психиатричното отделение в болницата в Монтана.

Пациентите обаче нямат друг избор. Наскоро в една от стаите дори избила тръба с гореща вода и по чудо никой не получил сериозни изгаряния.

Банята също има нужда от ремонт, леглата трябва да бъдат по-хубави, за да има хората къде да лежат и да се лекуват", посочва пациентка.

През изминалите две години през отделението са преминали повече от 1000 пациенти. Средно на месец се лекуват около 26 мъже и жени с психични проблеми.

Началникът на отделението д-р Пламен Петров признава, че при сегашните материално-битови условия дори той не би останал.

Психиатрична клиника в София тъне в мизерия

Психиатрична клиника в София тъне в мизерия

Отпусканите средства стигат само за козметични ремонти

Причината за настоящото състояние на отделението е, че от 20 години не е правен основен ремонт. Единственото, което получават редовно, са мебели, изхвърлени от други отделения.

"При лечението например дори на пациенти, които са с шизофрения, дори на тези с депресия не мисля, че това може да бъде полезно. Все пак самата обстановка създава предпоставка за лечение, за работа, за мотивация за лечение", отбеляза д-р Петров.

Директорът на болницата д-р Тодор Тодоров също потвърди, че проблем има. Той обаче няколко пъти отлагал ремонта, тъй като отделението многократно било пред закриване заради липсата на лекари и специалисти.

Д-р Тодоров напомни, че тази година в програмата на Министерството на здравеопазването са залегнали всички тези отделения в цялата страна като приоритет за извършване на ремонтна дейност, подобряване на битовите условия и преоборудване.

Искрено се надяваме това да се случи, каза той.

От болницата също са готови да отделят пари, за да се подобри обстановката в отделението. За липсата на достатъчно медици обаче решение нямат.