Психично болен тормози съседите си в блок в столичния квартал "Гео Милев", предаде Нова телевизия.

Живущите в блока разказват, че мъжът обикаля сградата, крещи и заплашва, въоръжен с тесла, с която удря по вратите на апартаментите. Те живеели в постоянен страх и били принудени да се въоръжат с паник бутон и спрейове за защита.

Един от потърпевшите посочи, че неведнъж проблемният съсед е опитвал да разбие вратата на дома му и го е заплашвал с убийство. Той обясни, че вече са пуснали две официални жалби, но все още няма развитие по случая. От полицията ни казват, че се опитват да го освидетелстват, посочи мъжът.

По информация на хората от блока агресивният съсед живеел сам и само от време на време идвал човек, за да се грижи за него.

Психиатърът д-р Веселин Герев коментира случая с думите, че психично болните хора не могат да живеят вечно в лечебни заведения, а проблемът с осигуряването на спокойствието на околните е в комуникацията между прокуратурата, полицията и психиатричните служби.

Д-р Герев обясни, че за да бъде настанен мъжът в заведение за хора с психични разстройства, той трябва да има пенсия, която да се дава на заведението.

Много от близките на такива хора злоупотребяват, като им взимат парите, отпуснати от държавата, с идеята, че ще ги гледат, посочи той.

От полицията и прокуратурата обещаха, че съседът ще бъде задържан и настанен за принудително лечение.