Отсечка по АМ "Струма" - км 6,5 км след Благоевград, ще пусната по-рано от предвиденото, съобщиха от МРРБ.

В заключителен етап са строителните работи в участък, част от лот 3.1 на АМ "Струма" между Благоевград и отсечката преди бъдещия тунел "Железница", уточниха от ведомството на Петя Аврамова.

Започна преместването на "Скаптопара" от пътя на АМ "Струма"

Започна преместването на "Скаптопара" от пътя на АМ "Струма"

Проектът на АПИ е готов

Целта е да се облекчат пътуващите към Гърция при предстоящите почивните дни и активния летен сезон, каза министърът, която инспектира заедно с председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски строителните дейности.

Проверката бе по участък 1 от лота, който започва от края на изградения през ноември 2015 г. лот 2 Дупница - Благоевград и продължава до новоизградения пътен възел "Благоевград-Юг", който се намира след електрическата подстанция на главен път Е-79.

Дължината на отсечката е около 6.5 км. По уверение на ведомството с нея ще се избягва влизането в Благоевград и създаването на задръствания в градските кръстовища.

Лот 3.1 е с обща дължина 12,6 км. Проектът включва изпълнението на два участъка, като работата по втория продължава.

Нямало натиск върху инж. Дамян Дамянов за АМ "Струма"

Нямало натиск върху инж. Дамян Дамянов за АМ "Струма"

По думите му няма логично обяснение за незаконните сондажи по трасето

Вече приключи и преместването на археологическите находки, които бяха разкрити по трасето на магистралата край село Покровник.

Индикативната стойност на извършваните дейности по преместване и теренна консервация на археологическите ценности, както и изграждането на подпорна стена за отделянето им от трасето на автомагистралата е 1,2 млн. лв.

Предстои изработването на интегрирана консервация на археологическия парк и проект за цялостното му експониране и социализация, което от АПИ уверяват, че е извън тяхната компетенция.