Започна преместването на археологическите обекти, които бяха разкрити по трасето на автомагистрала "Струма" край Благоевград, предаде БНР. Инициативният комитет за съхраняването на археологическия парк "Скаптопара" е удовлетворен от проекта, който е възложен и финансиран от Агенция "Пътна инфраструктура".

По информация на изследователите ценните обекти от римското селище са три - двете запазени гробни камери, останките от ранно християнската църква и римската вила.

След многократни протести се стигна до решението те да бъдат преместени на 20 метра от трасето на магистралата, където се намира римската баня.

Представители на Инициативния комитет са се запознали с проекта на среща в Агенция "Пътна инфраструктура". По думи на председателя Лазар Андреев проектът е изготвен добре, но на срещата не е станало ясно как и от кого ще бъде изпълнен.

АПИ има две седмици да се задейства за "Скаптопара"

АПИ има две седмици да се задейства за "Скаптопара"

Иначе Комитетът в защита на обекта предприема действия

Той посочи и че за разлика от пътната агенция Министерството на културата и община Благоевград все още не са изпълнили своите ангажименти.

Припомняме, АПИ изготви задание на проект за преместване и теренна консервация на археологическите обекти, които имат експозиционна стойност. Документът бе изпратен за съгласуване в Националния институт за недвижимо културно наследство. Към Министерството на културата бе създадена и експертна комисия, която да проучи обекта.

В началото на май миналата година, премиерът Борисов обяви, че иска да направи АМ "Струма", както и да запази древното римско селище. "Археолозите и инженерите да ми дадат решение. Толкова много археология изкарахме, че се чудим как да я опазим и развием", коментира Борисов.

 Определят къде да местят част от Скаптопара, за да мине АМ "Струма"

Определят къде да местят част от Скаптопара, за да мине АМ "Струма"

Инициативният комитет за запазване на разкопките иска кръгла маса с всички отговорни институции

Жители на Благоевград протестираха тогава, като се обявиха в защита на древното римско селище. Според тях трасето на АМ "Струма" задължително трябва да бъде изместено.

На 2 май стана ясно, че няма да бъде допуснат конфликт между бързото строителство на АМ "Струма" и съхраняването на археологическите находки. Тогава общината в Благоевград обяви, че застава изцяло зад идеята за запазването им в техния автентичен вид.

В средата на януари тази година специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности издаде указание за преместване на римската фамилна гробница и раннохристиянската църква.