Разследване на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" показва, че спазването на правилата за безопасност спасява живота на работещите.

Рисковете на работното място са еднакво високи както, когато тези правила не се спазват, така и когато работодателите ги изпълняват формално, само с цел да не бъдат санкционирани.

Често работодателите осигуряват лични предпазни средства на своите работници и служители, но самите работещи не ги използват, поради липсата на информираност за риска. Не се организират и обучения, демонстрации и инструктажи за тяхното ефективно използване. Работодателите и длъжностните лица не контролират този процес.

Нерядко се премахват защити на машините, с цел да не се бави производствения процес, което пряко застрашава живота и здравето на работещите, като отново липсва контролът на работодателя за предотвратяване на това нарушение. Друго нарушение, което води до тежки злополуки, е липсата на съгласуване на правилата за безопасност между всички работодатели на една площадка.

През втората половина на месец февруари контролните органи на ИА ГИТ са участвали в разследването на няколко трудови злополуки. Резултати от проверките, показват че е напълно възможно да бъдат предотвратени при реално спазване на правилата за безопасност.

В Добрич работник пада при монтиране на улуци - той не е използвал лични предпазни средства, въпреки че са му осигурени. Инцидентът не е фатален, но случая липсва контрол от страна на работодателя.

Заради идентично нарушение - неизползване на осигурени от работодателя лични предпазни средства, работник в Хасково е със спукан череп след падане на метална тръба. Работникът е бил без каска.

При ремонт на ВиК-мрежата на гр. Раковски, техническият ръководител разпорежда на багериста да върне в изкопа част от вече изкопаната земна маса, докато в него се намира работник. В следствие на това кофата на багера затиска смъртоносно работника.

Проверката на инцидент, при който един работник загива, а други петима са ранени, докато почистват сероочистваща инсталация на ТЕЦ, установява, че тази дейност не е обхваната от оценката на риска, тъй като не е постоянно работно място. В случая, поради спецификата на инсталацията, проблем са многото наслагвания, по тавана и стените на помещението, които могат да паднат.

При инцидент на ЖП прелез край Радомир, работник е с изгаряния от волтова дъга, тъй като, заради несъгласуване на действията между различните работодатели, контактната мрежа не е била изключена.

Мъж загина от волтова дъга край линията Пловдив - Карлово

Мъж загина от волтова дъга край линията Пловдив - Карлово

Опитвал се е да прехвърли коаксиален кабел

Работодателите трябва да знаят, че дори когато причина за инцидент са действията на пострадалите, техен ангажиментът е, да осъществят контрол, който да не допуска работникът или служителят да нарушава закона.

С човешкия ресурс, с който разполагат, контролните органи на Инспекцията по труда, могат да осъществят годишно контрол върху около 1/5 от предприятията, с повече от един нает в България.

В последните години, се отчита тенденция към подобряване на условията на труд и намаляване на трудовите злополуки на работното място.