Тютюневият склад в Пловдив трябва да бъде възстановен в оригиналния му вид. Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов, съобщават от министерството.

Припомняме, че складът се намира на ул. „Одрин” 8 и е част от т. нар. Тютюнев град. Събарянето му започна в неделя, но след гражданското недоволство бе спряно.

Окръжната прокуратура в Пловдив вчера се самосезира и започна проверка дали складът се събаря законно. Издадена е заповед и за обезопасяване на района около склада.

От Министерство на културата информират, че още през януари 2014 г. са уведомили община Пловдив, че сградата на тютюневия склад попада в защитена територия. Местната администрация е била уведомена, че всички намеси трябва да се съгласуват по Закона за културното наследство. От ведомството на Рашидов са категорични, че хората, които са съборили тютюневия склад, са нарушили грубо разпоредбите на закона. Грубо нарушение са извършили и тези, които са допуснали разрушаването на сградата.

Вежди Рашидов е разпоредил виновниците за унищожаването на недвижимата културна ценност, каквато представлява тютюневият склад, да бъдат наказани. Министърът е категоричен, че ще бъдат предприети всички действия за отстраняване на последствията от посегателството върху културното наследство.

Собствениците са длъжни да възстановят унищожената недвижима културна ценност в същия вид - с оригиналните обемно-пространствени параметри и архитектурни и художествени характеристики. Това е задължение съгласно Закона за културното наследство.

Вежди Рашидов трябва да определи срока, в който сградата да бъде възстановена.