Да се настанят циганите от печално известния блок 20 в Ямбол под наем в български семейства.

Тази идея е била лансирана от социалното министерство на среща с общински съветници от Ямбол и представители на ромската партия ДРОМ.
Според информация на Sliven.info авангардната стъпка е била предложена от министър Тотю Младенов. Според него останалите без жилище цигани можели да живеят на поносим наем при български семейства.

Част от живелите във вече съборения блок роми си издигнаха колиби на съседната поляна докато продължава разчистването на отломките от опасната сграда.

Припомняме, от 16 септември, когато след обявено бедствено положение общинските власти и полиция опразниха блок 20 от живущите в него, една част от тях се настаниха на поляната около блока. Те настояват, че няма къде да отидат, но жители от околните села също се настроиха срещу настаняването им там.

По време на срещата е бил обсъден и вариантът изгонените от блок 20 да получат еднократна помощ от държавата, за да посрещнат първоначалните си нужди за новите си жилища.

Миналата седмица стана ясно, че те могат да получат еднократни социални помощи в размер на 325 лева. Изплащането на тези средства обаче се оказа проблемно, тъй като за да ги получат, те трябва да имат актуална адресна регистрация.
Тъй като сегашната им е във вече несъществуващата сграда, ромите първо трябва да си извадят нова лична карта.