Училищните автобуси в София вече могат да се движат в бус лентите. Това реши Столичният общински съвет на днешното си заседание, съобщава Нова телевизия.

Вносителите на предложението са на мнение, че натовареният трафик в сутрешните часове води до закъснения.

В променената наредба е записано, че когато пътна лента е сигнализирана за движение само на превозни средства от редовните линии за обществен превоз на пътници, се забранява движението на други пътни превозни средства, с изключение на пътните превозни средства, извършващи случаен или специализиран превоз на деца и/или ученици.

Обмислят отваряне на бус лентите в София и за училищните автобуси

Обмислят отваряне на бус лентите в София и за училищните автобуси

Това ще намали с 20% от времето за пътуване на децата

Посочва се и че в Направление "Транспорт и градска мобилност" на Столичната община се създава и поддържа база данни относно специализираните превози. Тя се актуализира всеки месец и се предоставя на Столичната дирекция на вътрешните работи - отдел "Пътна полиция".

Набелязани са шест цели на приетата промяна - улесняване на придвижването на децата до училище, облекчаване на престоя им в трафика, избягване на закъсненията чрез по-бърз и по-удобен училищен транспорт, гарантиране на безопасността на придвижването и намаляване на рисковите ситуации, популяризиране на училищния транспорт като лесно и удобно средство за пътуване от и до училище, което да доведе до облекчаване на трафика, както и осигуряване на спокойствие за родителите.