Разследват причините за смъртта на 28-годишен мъж в линейка във Враца, съобщават от ИА "Медицински надзор".

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е информиран за образуваната проверка и резултатите от нея ще му бъдат докладвани, когато тя приключи, съобщават от Изпълнителната агенция.

Според близките на починалия вината за смъртта му е на спешните медици. 

28-годишният Веселин Георгиев починал в петък, информират от bTV. В този ден сутринта той се почувствал зле и повикали линейка. Наложило се пожарникари да го изнесат на носилка, защото бил с наднормено тегло. Те помогнали и на линейката да тръгне, защото тя не могла да запали.

Майката на починалия разказва, че друсането в автомобила на Спешна помощ било твърде силно и синът й започнал да посинява от липсата на въздух. Тя настояла линейката да спре и да се окаже помощ на Веселин. Тогава обаче лекарят, пътуващ до шофьора, се качил при пациента, след което свалили майката от спешния автомобил. Малко по-късно в Спешния център й съобщили, че синът ѝ е мъртъв.

Тя е категорична, че нито в дома й, нито в линейката екипът е направил нещо, за да му помогне.

Според шефа на лекарския екип д-р Евелин Иванов причините за смъртта на пациента са наднорменото му тегло и непотърсената навреме помощ. Той обясни, че медиците не са имали физическата възможност да обърнат 200-килограмов човек и са можели да му подадат кислород единствено обръщайки му главата.

Според аутопсията причината за смъртта е белодробен проблем.

Прокуратурата разследва професионална непредпазливост.