Цветни води изтичат отново в река Русенски Лом до Западната промишлена зона на града, съобщава БНТ.

В социалните мрежи се появиха снимки как от тръба на канализационния колектор "Трети март" излиза синя вода. Излива се и вода с остатъци от ръждиво-червена боя.

Гражданите хумористично коментират, че чакат и "златната вода" от приказката.

Русенци твърдят, че това се случва редовно. Според тях това се дължи на някое от предприятията наоколо.

Река Русенски Лом отново потече в син цвят

Река Русенски Лом отново потече в син цвят

Отпадната вода изтичала от колектор под Сарайския мост

Екип на ВиК - Русе се е отзовал на сигнала, но когато е пристигнал на мястото, боята вече се е била отмила и не е било невъзможно да се вземат проби за анализ.

Седмица по-рано екоинспекторите са установили, че фирма за производство на бои изхвърля в реката оцветени отпадъчни води заради неработеща помпа на пречиствателното съоръжение.

През декември 2020 г. от екоинспекцията са съставили акт на ВиК оператора, тъй като пробата от отпадъчни води на изход канализационен колектор "Трети март" преди заустване в река Русенски Лом е показала наличие на неразтворени вещества, химична потребност от кислород и биохимична потребност от кислород за 5 денонощия.

Месец по-рано акт е бил съставен и на фирма за производство на опаковки за изпускане на непречистени води в градския колектор.

Припомняме, преди няколко месеца реката отново беше обагрена в тъмно-синьо, а преди това екоинспекцията установи друг замърсител - предприятие за производство на кори за яйца.

Замърсяването на река Русенски Лом - от производител на кори за яйца

Замърсяването на река Русенски Лом - от производител на кори за яйца

Това установи първата съвместна проверка на РЗИ и ВиК