Ремонтират язовирните стени и водовземните кули на двата язовира, които трябва да осигуряват допълнително вода за Бургаско.Това заяви областният управител Вълчо Чолаков, цитиран от БНР.

От местното ВиК - дружество са уверили, че всеки момент започва и изграждането на допълнителните съоръжения.

47 милиона кубика е полезният обем в яз. "Камчия" към момента, посочи областният управител и председател на ВиК - асоциацията. При най-лошите сценарии на суша, с намалените количества към Варна и Бургас, водата в него ще стигне до септември, коментира Чолаков. Той има уверението на ВиК - Бургас, че може да се използват и 30 милиона от мъртвия обем.

На 29 декември получихме от земеделското министерство двата язовира, които трябва да са алтернативни - "Порой" и "Ахелой", и след два дни ги предадохме на ВиК, добави Чолаков. 

Язовирите "Ахелой" и "Порой" стават приоритетни водоизточници за Бургаско

Язовирите "Ахелой" и "Порой" стават приоритетни водоизточници за Бургаско

Съоръженията вече ще се стопанисват от Вик-Бургас

"От страна на ВиК - дружеството са изготвени идейни проекти за възлагане изграждането на две пречиствателни и три помпени станции. Имам уверението на изпълнителния директор на дружеството, че започват изпълнението по полагане на тръбите и възлагане изграждането на тази инфраструктура", коментира Вълчо Чолаков.

Общо 10 километра тръбопровод трябва да бъде изграден, каза той и добави:

"Това, което знам от ВиК - дружеството е, че в момента се извършва ремонт на двете язовирни стени, както и ремонт на водовземните кули", поясни Вълчо Чолаков.

Проблем с водата има, категоричен е областният управител, но неговото решаване е започнало, смята той.

Процедурите за избор на изпълнител ще се провеждат чрез пряко договаряне и заради това не се налага обявяването на бедствено положение.

Бургас няма да изживее ужаса на Перник, обеща Ревизоро

Бургас няма да изживее ужаса на Перник, обеща Ревизоро

Варна солидарно щяла да се лиши от водата в Камчия

ВиК-Бургас стартира изграждането на 3 км водопровод за яз. "Ахелой" и 7 км водопровод за яз. "Порой". Престои дружеството да възложи изграждането на 1 пречиствателна и 1 помпена станция за яз. "Ахелой" , както и 1 пречиствателна и 2 помпени станции за яз. "Порой".