Летни ремонти се извършват в близо 100 сгради на училища и детски градини в София в момента, но столичният кмет Йорданка Фандъкова не очаква те да попречат на началото на учебната година на 15 септември.

Във всички сгради се очакват ремонтите да приключат до 15 септември, като само в три обекта те ще продължат и след първия учебен ден.

Създадена е организация в детските градини, където ремонтите не са приключили, районните кметове да направят пренасочване и събиране на децата, така че да могат и майките да са спокойни, увери Фандъкова, цитирана от БНР.

По темата за опазването на сградите-паметници на културата столичният кмет каза, че е разпоредила да се глобяват собствениците, които не се грижат за имотите си. В София глобите са изключително високи. Три пъти кметът е налагал максималната санкция от 100 хил. лв. за "Захарна фабрика" и един път за къщата на Яворов.

Към районите на Столичната община работят комисии, които следят за опасни сгради и издават съответните предписания. Огромна е и отговорността на собствениците, посочи кметът Фандъкова. 

Тя каза още, че подкрепя промени в законодателството за запазване на културните ценности. Когато собствениците не се грижат за сградите си, трябва да има механизъм, чрез който те да бъдат санкционирани.

Йорданка Фандъкова провери обекта по реконструкцията и разширението на бул. "Черни връх", които вървят в срок. До края на септември трябва да бъде пуснато движението в участъка между бул. "Тодор Каблешков" и ул. "Джон Атанасов".
На 25 август предстои да започне работата по втория етап от проекта в участъка до ул. "Флора Кънева", която ще продължи до края на годината.