Всички се обединихме, че проблемът е организационен, допусната е фактическа грешка от страна на Министерски съвет и единственото решение е да се допълни и да се издаде ново министерско постановление, в което да се включи изпуснатият участък. Това заяви председателят на Института по пътна безопасност Богдан Милчев пред журналисти в Съдебната палата, след като ИПБ и граждани на Пролеша проведоха среща с главния прокурор Иван Гешев за проблема с глобите от винетки в софийското село Пролеша.

Той обясни, че юристите на ИПБ са сигнализирали всички институции за проблема на хората от с. Пролеша, но нито една институция не се е отзовала и конкретни действия по казуса няма. Богдан Милчев похвали прокуратурата, че всъщност са единствената институция, която реагирала по някакъв начин.

Това нещо защо трети Министерски съвет за една година не го прави Милчев не се зае да коментира, при положение че, според него, държавата още днес може да вземе решение, да допълни изпуснатия текст със задна дата и "всичко се решава на секундата".

Заместник-главният прокурор Десислава Пиронева добави, че след като сигналът от жителите на с. Пролеша достигнал до главния прокурор, бил направен бърз анализ, който посочил нередности в няколко направления:

Шишков изпрати Пролеша да протестира при изпратилия глашатая

Шишков изпрати Пролеша да протестира при изпратилия глашатая

Хората са били излъгани още на 28 февруари 2020 година

- Допусната е явна фактическа грешка в решението на Министерски съвет, което касае възможността жителите на селото да пътуват до София без съответни винетки;

- Върховна административна прокуратура сезира Министерски съвет да извърши поправка на явна фактическа грешка или да допълни решението от 2020 г.

- Отново съобразно твърденията в сигнала е изискана цялата административна преписка във връзка с едно постановление на Министерски съвет да се съобрази доколко определените винетни такси са законосъобразни. След като МС в най-кратък срок изпрати административната преписка и становища по случая, прокуратурата ще може да прецени дали е налице съответна незаконосъобразност на постановлението на МС, за да преценят възможността да се изготви протест и да се изпрати до съответен съд;

- Прокуратурата ще възложи много бърза проверка по отношение на твърденията за незаконосъобразност на изградената камера, с която са се установили твърдените от АПИ нарушения.

Пиронева уточни, че веднага, след като прокуратурата получи всеки един от резултатите от проверката, в най-кратък срок ще предприемат действия от компетентността на държавното обвинение.

Нанков пита Шишков: В каква държава живее Пролеша година и половина?

Нанков пита Шишков: В каква държава живее Пролеша година и половина?

Шишо Бакшишо гледа „Изпращането на глашатая”, според бившия министър на ГЕРБ