Родители излязоха на протест пред Столичната община заради отлагането на класирането за детските градини и ясли в София, съобщава БНТ.

Те не са съгласни с решението системата за кандидатстване да бъде отворена за три допълнителни дни, тъй като смятат, че това е в разрез с всички законови права на кандидатстващите.

Обяснението на общината е, че около 10% от родителите не са попълнили адресите си и това е наложило отварянето на системата.

Родителите обаче негодуват, че системата не само беше отворена за добавяне на въпросните критерии, а и с възможност за смяна на кандидатури, което изцяло променя възможностите за влизане в детски заведения и обезсмисля труда на хиляди родители, загубили от своето време да смятат и подреждат за по-голям шанс.

Отварят пак е-системата за детските градини в София - родителите да си поправят грешките

Отварят пак е-системата за детските градини в София - родителите да си поправят грешките

Много родители не са заявили или потвърдили адрес, който да се ползва за класиране

Основен проблем остава недостатъчният брой места в детските градини, което носи допълнително напрежение. По думи на родителите след повторното отваряне на системата са се появили над 200 нови кандидатури.

"Няма логично обяснение защо общината застава на страната на хора, които все пак са пропуснали нещо, недоуточнили са и пренебрегнали всички, които са спазили правилата и сроковете и им намалява шансовете в момента по един некоректен начин", заяви един от протестиращите родители.

По данни на общината критерий К2 за постоянен или настоящ адрес на територията на административния район на детската градина на поне единия от родителите/настойниците - 1 т. не е попълнена от 2481 родители.

Резултатите от първото класиране ще бъдат публикувани в понеделник.