315 000 лева ще бъдат предоставени на Националния парк "Рила" за изграждане на контролно-информационен пункт в района на Седемте рилски езера.

Средствата ще бъдат отпуснати от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

От МОСВ информират, че поради своята специфика и уникално биоразнообразие, циркусът на Седемте езера е обявен за "зона за ограничаване на човешкото въздействие".

След пускането на лифта до хижа "Рилски езера" обаче това е най-посещаваната територия в границите на парка. Това е и районът с най-много нарушения, тъй като туристите не винаги се съобразяват със съществуващите правила. В зоната например е забранено брането на цветя и билки, къпането в езерата, използването на АТВ-та и други транспортни средства.

Тези ограничения не се спазват, затова се налага засилване на контрола - как обаче ще се осъществява това, не става ясно от съобщението на министерството.

Според прессъобщението в бъдещия център ще се дава информация на посетителите за туристическите маршрути, местните забележителности, биоразнообразието и правилата на поведение.
В пункта ще се базира и дежурна група от планински спасители за бърза реакция при възникване на инциденти.

Контролно-информационният пункт ще е в близост до хижа "Рилски езера".

В Плана за управление на Национален парк "Рила" е предвидено създаване на мрежа от такива охранителни контролни пунктове. До момента са изградени три такива - "Бели Искър", "Нехтеница" и "Белмекен".

Изграждането на новия пункт е допустимо съгласно Закона за защитените територии, според който на териториите на националните паркове може да се изграждат сгради за нуждите им, посочват още от МОСВ.