Ако продължи избиването на животни заради заразата с нодуларен дерматит, фермери от Гоцеделчевско ще организират протести, съобщава кореспондентката на БНР. Те смятат, че не е разумно да се унищожава животновъдството в страната заради единични положителни проби. Недоволни са и те да плащат цената на закъснялата превенция срещу заболяването.

Всички животни във фермата на Алмаз Каиров от хаджидимовското село Хвостяне ще бъдат умъртвени до края на деня. Смъртността била 1 %, а възможността за зараза е 20 %. Фермерите са категорични, че не е добра идея да се унищожава за една бълха цял юрган.

Животновъдът Иван Сабахлъков намира за проблемен и начина за определяне местата за заравянето на труповете на умъртвените животни. Неговият личен проблем е, че кравите от цялата околия щели да се заравят в неговата нива. Мястото било на 20 метра от нивите, които той обработва. Фермерът има 200 крави.

Той твърди, че в съседните държави, където е регистрирано заболяването, животните не се умъртвявали така масово. Иван Сабахлъков дава за пример Ксанти в Гърция, където целият район е бил заразен. Не се разбрало там да са унищожени всички животни.

Животновъдът признава, че зрели мъже плачат като деца, докато стадото им се избива.

„Трябва за кой ли път да излизаме на протести, за да се промени нещо. След сълзите следват сопите, почваме да воюваме, не да се бунтуваме”, коментира той и допълни, че с бързи темпове се върви към сопите.

Междувременно от Българската агенция по безопасност на храните съобщиха, че в Кюстендилско са регистрирани два нови случая на нодуларен дерматит. Става въпрос за пет животни в кочериновския кв. „Левски” и три животни в кюстендилското село Катугерци. Те ще бъдат евтаназирани.