Да днешно заседание на общинския съвет в Пловдив, с 48 гласа единодушно е гласувана на подкрепа на "Консорциум Летище Пловдив", който участва в конкурса за 35-годишната концесия на аеропорта, съобщават от Марица.бг.

Пламен Панчев, шеф на Икономическа зона Тракия благодарил на съветниците и коментира че подкрепата на община Пловдив е изключително важна за развитието на летището. Той обяснява, че до община Пловдив е била изпратена покана да се включи в консорциума с 10%.

Патриотът Слави Георгиев се е поинтересувал, защо предложението на Икономическа зона Тракия и ПИМК не е било обсъдено по-рано, след като Консорциумът е регистриран още на 1 март. "Мислех, че офертите за концесията се отварят на 27 май. Грешката е моя", признава Иван Тотев.

Кметър на Пловдив е обяснил, че според действащия закон за концесиите, общината не може да стане акционер в дружество, което вече е регистрирано, това ще бъде възможно, ако законът се промени.

"Подкрепям емоционално с двете си ръце, но трябва да имаме подробен план, когато влизаме в едно партньорство или му даваме доверие", коментира Божидар Здравков от ДСБ.

Припомняме за водени разговари за привличането на повече полети на нискотарифните авиокомпании до Пловдив.

Припомняме, че бизнесът в града също поставя акцент върху летището в Пловдив, коетоискат да бъде отдадено на концесия. Според тях, с неговото развитие ще има и повече чужденци. Летището и нискотарифните авиокомпании са важни с оглед представянето на града като европейска столица на културата през 2019 г.