Център за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона официално бе открит във Варна, съобщават от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Центърът ще работи по интегриране на информацията за състоянието на морските води. Това ще става като се развива уникално в европейски и регионален мащаб звено за борба с нефтените разливи.

Капацитетът и усилията на отговорните ведомства ще бъдат обвинени в комплекса за мониторинг, прогнозиране и противодействие на нефтени разливи. Ще се работи и по интегрирането на подготовката, мониторинга и реакцията при различни показатели на крайбрежните води. Центърът ще извършва реално наблюдение с виртуална визуализация, уточняват от екоминистерството.

Центърът е на стойност 1,15 млн. евро и е ситуиран във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Финансирането е осигурено от МОСВ в рамките на Програма BG02 по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Партньори по изпълнението му са Басейновата дирекция „Черноморски район“, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и Областната управа в морската столица.

Комплексът е открит от премиера Бойко Борисов, екоминистъра Ивелина Василева и военния министър Николай Ненчев.

На церемонията Василева заяви, че центърът е уникален. По думите й той обединява цялата налична информация на ресорните институции. С изградената система щели да се подпомагат не само оперативните дейности, но и научната работа.

Ивелина Василева анонсира, че предстои оглавяваното от нея ведомство да стартира и друг голям проект. Той е за картиране и проучване на защитени зони в Черно море. В този проект ще се използват резултатите от работата на открития днес център.

От МОСВ допълват, че основната цел на проекта „Интегрирана информационна система за поддръжка  управлението на бреговата зона“ е създаването на обединена информационна система за добиване, обработване и анализ на различни видове информация. Целта е да се повиши ефективността при управлението на българските крайбрежни зони.