Правителството ще изплати първия транш от 4 милиона лева за приемането на софийския боклук.

Това съобщи вицепремиерът и министър на финанасите Симеон Дянков, цитиран от радио Пловдив.

От тях община Пловдив получава само 2 милиона 870 хилади лева и ще трябва да ги ползва целево - за да разплати стари задължения за ремонти на детските градини, за стартирането на проекта "Модър - Царевец" и за изграждане на пътна връзка на Гладно поле.

Останалата част от сумата отива в община Раковски, на чията територия се намира самият завод за преработка на отпадъци. Там отиват 1.130 милиона лева - и те с условие за ремонт на пътната инфраструктура.

Дали и кога общината ще получи останалите до 15 милиона лева е въпрос на приходи в бюджета, обясни още финансовият министър.

Отговорът разочарова кметът Славчо Атанасов, който след срещата си вчера с премиера Бойко Борисов не очакваше такъв размер на плащането, споделяне на траншовете с община Раковски и определяне на конкретни проекти, за които ще се използват парите.

Финансовото министерство подготвя второ писмо до Европейската банка за възстановяване и развитие за позицията си по искането на Пловдивската община да изтегли заем от 30 милиона лева, с които да ремонтира малките улици в града, съобщи още финансов минстър Симеон Дянков.

Припомняме, напрежението между финансовия министър и община Пловдив се породи именно заради спирането на този заем, като се стигна дори и до искане на оставката на Дянков.

Днес по думите на Дянков правителството нито забавя, нито отлага, нито спира заема. „Позицията си ще изпратим на банката, дали да одобри заема, ще реши бордът на директорите на банката", подчерта финансовият министър.