Над 20 са незаконните сгради в циганската Аджисан махала в централната градска част на Пловдив. Това е установила общинска комисия, извършила оглед, съобщи кметът на район „Централен” Георги Стаменов, цитиран от Дарик. Той обясни, че ще се прецени как ще се процедира, тъй като имало и законни обекти, които са построени незаконно.

Вече имало издадена заповед от районната администрация за премахването на два павилиона и една къща.

Стаменов посочи, че в район „Централен” има 100 опасни сгради, като всичките са обитаеми. Къщите вече са обследвани от комисия. Изготвени са 30 предписания, които са изпратени на собствениците.

Глоба от 5000 лв. е наложена за един от имотите. Причината е, че сградата не е била укрепена в указания от общинска наредба срок.

Местният управник коментира, че част от къщите са оформени като търговски площи. Те били изцяло реновирани и обезопасени. Въпросът с фасадите на жилищните им части обаче не стоял по този начин. Повечето били със заплашително разрушени тераси и падащи мазилки.

Собствениците разполагат с един месец, за да предприемат действия по обезопасяването. Този срок започва да тече, след като получат предписанията. В противен случай ги грози глоба от 1000 до 5000 лева.