За 3 дни са почистени и извозени 30 тона отпадъци от 20-километровия участък от АМ "Марица" преди ГКПП "Капитан Андреево", съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура (АПИ).

След насочване на чакащите ТИР-ове към буферен паркинг на бившето летище край с. Узунджово, АПИ почиства участъка от автомагистралата и около нея.

Предстои да бъдат премахнати боклуците и в по-широк периметър около пътя. Ще се поставят през 2 км на знаци, че е забранено изхвърлянето на отпадъци, като част от мерките за ограничаване на COVID-19.

В понеделник се очаква почистването да приключи, а във вторник ще бъде дезинфекцирана отсечката от автомагистралата. Дезинфекционните мерки ще струват над 100 000 лв. 

Припомняме, че в пика на опашката с тирове на ГКПП "Капитан Андреево" се наложи да се организира е хуманитарна операция в помощ на шофьорите.

Стоките от рисковите държави да ги претоварваме на наши тирове, предлага Борисов

Стоките от рисковите държави да ги претоварваме на наши тирове, предлага Борисов

Буферният паркинг на закритото летище Узунджово да заработи до утре

На буферния паркинг край с. Узунджово вече е осигурено място за около 1500 тежкотоварни камиона, което на този етап е достатъчно, но АПИ има готовност да подготви терен за още около 1500 камиона.

Паркингът е почистен и дезинфекциран, осигурени са 15 прожектора за осветяване на паркинга през нощта, 30 химически тоалетни и 15 контейнера, които се почистват ежедневно при строго спазване на противоепидемичните мерки за ограничаване разпространението на заразата. Парите са от бюджета на пътната агенция

Като друга мярка за облекчаване на тежкотоварния трафик към Турция и километрите опашки, които са натрупаха на наша територия, достигайки в дни и до 50 км., беше претоварването на тирове и отпътуването им по железницата.

Нормализиране на придвижването на тировете на "Капитан Андреево"

Нормализиране на придвижването на тировете на "Капитан Андреево"

Това увериха от "Гранична полиция"

В един момент министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде и заповед за спиране на тежкотоварния трафик към Турция именно заради натрупалите се опашки и заплахата от разразяване на коронавирус срещу шофьорите. Заповедта обаче беше отменена в рамките на същия ден след разговори с турската страна. От тогава започна и по-бързата обработка на документите от турските митничари и постепенно стопяване на чакащите.