24 часа след първия взрив сапьори и специалисти от ДОТИ ще претърсят района на инцидента в с. Горни Лом.
Очаква се оперативният щаб, който координира действията, да осигури разчистването на района, съобщи БНР.

Сапьорите ще претърсят района около завода за разпръснати части от боеприпаси. Нощта във видинското село Горни Лом, близо до което се намира фабриката за взривни вещества "Миджур", премина спокойно.

Вчерашният оглед от височините установи, че теренът е осеян с различни взривни изделия, останки от двата разрушени производствени цеха и тлеещи купчини. Районът около завода остава отцепен.

В резултат на експлозиите трима души бяха ранени. Един от тях е с тежки поражения на очите. Унищожени са два цеха на завода. Според Кризисния щаб няма опасност за населението.

Резултатите от изследванията на атмосферния въздух на мобилната лаборатория показват, че през последното денонощие няма завишена концентрация на азотни и въглеродни окиси, цианиди и други вредни вещества.

Аварийни екипи на "Електроснабдяване" ще започнат възстановяването на разрушените далекопроводи към ВЕЦ „Китка".
Днес кризисния щаб ще заседава под председателството на зам.-областния управител Любомир Низамов.

Припомняме, четирима души пострадаха при пожар във фабрика за взривни вещества "Миджур".

Един от тях е транспортиран в София за лечение. Друг от ранените беше приет в болница в Монтана. Двама са по-леко ранени.

След пожара са регистрирани откъслечни гърмежи, последните от които към 9 ч. вчера сутринта. Само до 24 ч. миналата нощ техният брой беше 25.

В складовите помещения на предприятието са се съхранявали около 10 тона амонит. Във фабриката е имало противопехотни мини и други боеприпаси.

Причина за взривовете в завода най-вероятно е пожар, вследствие на който се е получил взрив.