В началото на месец февруари 2023 г. в медийното пространство се появи информация, че в Бургас започва подписка в защита от премахване на едно от емблематичните заведения на града "Гъбката", което се намира на входа на Морската градина. Заради разразилите се спорове около провелия се търг за нов наемател морският град е на път да се раздели с един от символите на града. Наемателят Рауф Сабах призова съгражданите си да го подкрепят в социалните мрежи.

Случаят добива още по-голяма популярност, след като наемателят на "Гъбката" Сабах изпраща писмо до всички медии, в което твърди, че бива заплашван с физическа саморазправа, обиди и опит за взимане на бизнеса. Той твърди в писмото си още, че "действа една корупционна схема на няколко териториални дирекции в община Бургас". Потърсен за коментар от News.bg, Сабах обясни, че е получавал многократно заплахи и въпреки подадените жалби в прокуратурата и в полицията контролните органи все още не се установили лицата, които заплашват наемателя на заведението, тъй като "камерите около заведението не работят". Той получил и писмо, в което го заплашват, че ако продължи да обжалва становищата за "Гъбката", ще запалят заведението.

Сабах има и притеснения, че някои от конкуренцията в града му има зъб, защото, както се изрази той "апетитът е голям към този терен". Той уточни, че лично за себе си няма да наема охрана, въпреки че за заведението и за персонала, който работи в него вече е наета такава.

Сабах посочи, че се е обръщал и много пъти към кмета на Бургас Димитър Николов, но към настоящия момент нямало никаква реакция от местната власт в града. "Имайте предвид, че аз съм инвалид и държавата, и общината, съгласно Кодекса на труда, трябва да ме защитят и да ми пазят работното място, а те какво правят - унищожават, за съжаление абсолютно без причина. 20 години съм вложил в този обект, всичко плащам към общината, нямам нито лев задължение, нито едно нарушение нямам през цялото време", сподели той.

Рауф Сабах се закани, че е готов да се обърне и към изпълнителната власт в София. "Корупцията в Бургас е много сериозно навлязла. Самият обект "Гъбката" е непреместваем обект. Това не може да бъде преместено по никакъв начин, защото заведението е забито в бетона и има основи. Има съмнения, че адвокати не искат да водят дела срещу общината от страх.

Сабах сподели още, че се случвало, когато пуснал молбите за удължаване на срока на договора, да има други кандидати за мястото и малко извън правилата на общината, лично той е бил молен да помага с пари на футболен отбор. Втори път му искали пари да плаща за асфалта и да оправи района около "Гъбката" - отново помогнал. Просто така да се случват нещата по този груб начин, никога не е било - заплахи, мутренски истории и безхаберието на общината, притеснен е наемателят на заведението.

Сабах е притеснен, че може да се стигне и до затваряне на "Гъбката". "Намерението им е да ме махнат от "Гъбката", за да може да настанят други хора. Сега искат аз да махна "Гъбката", за да може друга бетонна фирма да сложи друга "Гъбка" там. Няма такова нещо в Наредбата на общината и не може да задължават никого да мести сегашното заведение", каза още той.

"Гъбката" се намира в близост до входа на Морската градина повече от 65 години. В самото начало там се е продавала лимонада, шоколина, теменужка и мента. Тя е един от символите на морския град.

Бургазлии с подписи защитават Гъбката си

Бургазлии с подписи защитават Гъбката си

Договорът на наемателя в момента изтича на 28 февруари