Акт за незаконна търговия и глоба от 50 000 лева наложи община Добрич на сдружението „Св. Мина" и Движение „Майки заедно за децата".

Въпреки кметската забрана за благотворителен базар на Лазаровден и Цветница майки на деца с увреждания изложиха на две маси ръчно изработени от тях сувенири, съобщи БНР.

Председателят на сдружението „Св. Мина" Красимира Обретенова уточни, че свещеници от храм „Св. Георги" са им разрешили да устроят базара пред църквата, при условие че няма да продават свещи.

Заради силния вятър и лошото време майките подслонили децата до стената на намиращата се в близост етнографска къща и подредили масите срещу централния й вход, за което получили разрешение от директора на музея Диана Борисова.

Според общинските инспектори обаче това място е общински терен. Миналата седмица кметът на Добрич Детелина Николова отказа разрешително за благотворителен базар на майки на деца с увреждания с аргумента, че общината няма предвидени търговски площи за Великденските празници.

Ще обжалваме глобата и продължаваме в събота и неделя, навръх Великден пак ще има базар, категорично заяви Красимира Обретенова.

Тя уточни, че част от събраните от разпродажбата средства ще са за проходилка на болната от церебрална парализа 14-годишна Ванеса Борисова.