Двама седмокласници вдигнаха варненската полиция на крак, след като инсценираха отвличането на единия от тях.

Сигнал за "похищението" подала майката на Кристиян, който бил ученик в основно училище в кв. "Владислав Варненчик", съобщи varna24.bg.

Жената се прибрала вчера около 17,30 ч. у дома си и в кухнята намерила лист хартия върху кухненския плот, прободен с нож. Ужасяващият текст, написан на бележката, гласял "Държим сина ви".

300 ченгета от Трето РПУ били вдигнати веднага на крак. Униформени и цивилни полицаи предприели издирване на детето, обикаляйки болници, интернет клубове, магазини, съученици и роднини.

При разпитите станало ясно, че Кристиян бил на училище, но към 10,30 ч. заедно със свой приятел на име Стоян казали, че отиват на лекар и избягали от школото.

Ченгетата установили още, че дни преди това децата заработвали край хипермаркет "Кауфланд", връщайки пазарските колички за стотинките от депозита. Седмокласниците имали намерение да "емигрират" в Румъния.

Така те тръгнали пеша по посока Добрич, като смятали да достигнат северната ни съседка през Русе. Край Аксаково те разпилели част от багажа си в местността Аксаковска панорама, за да създадат впечатление, че наистина са похитени.

Стоян и Кристиян успели да стигнат до Климентово, където в гората край селото напалили огън и си изпекли салам, купен с парите, припечелени в "Кауфланд". След като хапнали все пак те решили да се приберат вкъщи.

Щеше да е смешно, ако не беше трагично, коментира директорът на ОД на МВР комисар Димитър Димитров. Той разказа, че до решението си децата стигнали, след проблеми в семейството си.

Скъсана е връзката учител-родител, обясни Димитров. Ако учителят беше сигнализирал навреме родителите на децата, че са болни и отиват на лекар, то първо нямаше да се стигне до този стрес за майката, нито щяха да бъдат ангажирани такива полицейски средства.

Директорът на полицията бе категоричен, че децата не са наказателно отговорни, а и случаят не касае престъпление. Не завиждам на тази майка, намерила ножа с бележката, коментира още Димитров.
Представям си какво е преживяла. Децата обаче обясниха, че искали да бъдат обявени за отвлечени, за да накажат родителите си.

"Призоваваме родителите, да говорят с децата си, защото те, когато не срещнат внимание, смятат, че трябва да извършат нещо лошо, за да го спечелят", коментира началникът на Регионалния инспекторат по образованието Николинка Даскалова.