Вместо пореден протест видинчани ще празнуват 3-ти март. Това стана ясно от думите на Росица Кирова от Инициативния комитет за изграждане на магистрала до Видин и тунел под Петрохан след среща с министър-председателя Бойко Борисов.

След срещата с премиера протестиращите граждани обявиха, че са доволни от навременната намеса на министър-председателя и обявеният за 3-ти март протест, ще се случи във формата на събитие - честване на 3-ти март.

Кирова отчете, че гражданското общество във Видин е постигнало своите искания - решение на Министерския съвет за изграждане на въпросния участък, който е част от транспортен коридор № 4 - ще има още следващата сряда. Поетапното изграждане на магистралата от Видин до Ботевград ще бъде подробно разписано като етапи и финансиране в проект на решение на Министерски съвет.

"Аз се радвам от това, което се случи. Не защото утре щях да бъда отново на улицата - аз пак ще бъда там с всички колеги, с които пътувахме от Видин. Радвам се, защото е важно за целия регион и за българския северозапад", заяви Кирова.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обяви че в момента се извършват геоложките проучвания на Петрохан. По отношение на тези два стратегически важни проекта - коридор №4 от Ботевград до Видин по протежение на трасето по път Е-79 и тунела под Петрохан, няма разминаване с исканията на гражданите. Те винаги са били приоритет за правителството на Бойко Борисов.

Видин протестира срещу лошите пътища, трафика и честите катастрофи

Видин протестира срещу лошите пътища, трафика и честите катастрофи

Протестиращите настояват да се изградят магистрала Видин-София

Нанков коментира, че досега обещанията за Северозапада са били повече от действията. "След изграждането на Дунав мост 2 на Видин - вместо да реши проблема на северозапад, той го задълбочи от гледна точка на транспортната достъпност, на придвижване. Както се казва - пътят отесня", коментира Нанков.

По думите му в сряда ще бъде взето решението с конкретни срокове и ангажименти, които ще бъдат индикативни, но решението ще даде яснота в какви времеви рамки ще бъде приключен проекта. Цялостното приключване на пътя ще е до 2022 г. в най-тежките участъци след края на 2020 г.

Властта обеща до края на 2020-а голяма част от пътя Видин-Ботевград да е готов

Властта обеща до края на 2020-а голяма част от пътя Видин-Ботевград да е готов

След като Северозападът протестира и настоява за магистрала от Видин до София

За Петрохан той коментира, че до края на тази година трябва да са готови с геоложките проучвания и веднага ще възложат прединвестиционен анализ. "Петрохан ще е един от първите проекти, който ще се реализира под формата на публично-частно партньорство", каза още регионалният министър Николай Нанков.