Неизплатените възнаграждения на шивачките в Дупница стават тенденция. Регионалната инспекция по труда в Кюстендил започва спешна проверка на още една италианска обувна фирма в Дупница, съобщи БНР.

Служителите във предприятието са категорични, че са били лъгани за заплатите си. Шивачките трябвало да получат трудовите си възнаграждения до средата на месец октомври, но това не се случило.
Някои от шивачките получили пари в плик. Имало и дни, когато шивачките работили по 9 часа, а понякога, когато имало повече работа, собствениците дори заключвали шивачките в сградата на фирмата.

Според служителите на италианската фирма десетки работници вече са напуснали заради проблеми със заплащането.

Шивачки живеят три месеца без заплата

Шивачки живеят три месеца без заплата

Фирмата е продадена за 10 лева на новия собственик

Припомняме, това е поредната италианска обувна фирма, която се инспектира в областта заради нередовното плащане на служителите си и проблеми с трудовото законодателство. В началото на месец февруари тази година шивачките от обувния цех "Абонданца" в град Дупница излязоха на протест срещу незиплатените си заплати.
В средата на месеца омбудсманът Мая Манолова съдейства за подписването на споразумение, в което собственикът и управляващ италианската фирма "Абонданца" в град Дупница Луиджино Каприоти се задължи да изплати забавените заплати и обезщетенията на служителите си. Това обаче не се случи, въпреки че срокът за изплащане на заплатите беше удължаван няколко пъти.

Поради това Мая Манолова сезира по случая главния прокурор Сотир Цацаров, Националната агенция за приходите (НАП) и Националния осигурителен институт (НОИ) и инспекцията по труда.
В края на месец май Окръжният съд в Кюстендел обяви италианската фирма за обувки "Абонданца" в Дупница в неплатежоспособност.